Kraamzorg


Wat mag je verwachten?
De zorg voor moeder en kind heeft mijn prioriteit (maar ook medische controles, voeding, hygiëne e.a.). Dit betekent dat jij als moeder zoveel mogelijk uit kan rusten en kan genieten van je kindje en leert hoe hem/haar te verzorgen. Ook is het leren geven van borstvoeding een heel belangrijk onderdeel van mijn zorg. Dit uiterst intieme proces vraagt om vertrouwen, toewijding en veel samen oefenen. Wanneer de tijd het toelaat, ondersteun ik in beperkte mate het huishouden met lichte werkzaamheden. Uiteraard hoort de zorg voor eventuele oudere kinderen hier ook bij. Om de samenwerking met je verloskundige en eventuele andere disciplines goed te laten verlopen, houd ik dagelijks het zorgdossier bij.

Kennismaken
Mocht je na het lezen van deze informatie  belangstelling hebben voor deze wijze van zorgverlenen, mag je je aanmelden voor een gesprek. De persoonlijke behoeften van het kraamgezin staan centraal, daarom is een eerste persoonlijke kennismaking van wezenlijk belang. We kunnen bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn en of we beiden een intensief samenzijn kunnen waarderen. Ook komt het gewenste aantal uur zorg ter sprake. Indien we tot overeenstemming komen, maken we afspraken en leg ik je zorgperiode vast. Dit kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

Intake
Ongeveer in week 34 van je zwangerschap volgt er een intake gesprek. Daarin maken we concrete afspraken over een aantal praktische zaken, zoals wanneer je contact opneemt voor je bevalling, wat je in huis mag halen (uitzetlijstje) enz. De kosten voor het intakegesprek worden vergoed door je zorgverzekeraar.

Zorgverzekeraars vergoeden standaard 49 uur verdeeld over 8 dagen*. Voor calamiteiten is uitbreiding van zorguren mogelijk die ook door je verzekering vergoed worden. Ik wil je adviseren goed je polisvoorwaarden na te kijken zodat je weet of je wettelijke eigen bijdrage vergoed wordt.

* (Vastgesteld door het Landelijk Indicatie Protocol)

Doula en post-partum doula
Wanneer je zwanger bent, ligt de focus vaak op de  bevalling en hoor ik heel vaak tijdens de gesprekken de twijfel, angst of zorgen daarover. Dat kan ik mij heel goed voorstellen! Hoe zou het voor je zijn om ontspannen en met een positief gevoel je bevalling tegemoet te zien ? Ik begeleid aanstaande ouders bij het komend ouderschap en ook wanneer de taak van de kraamverzorgster erop zit.

Ook gebeurt het helaas wel eens dat de blijde verwachting verdrietig eindigt. Mede door mijn vooropleiding kan ik je begeleiding bieden bij het verwerken van je miskraam.

kraamzorg_vrouwenmantel