Kraamzorg


Wat mag je verwachten?
De zorg voor moeder en kind heeft mijn prioriteit (maar ook medische controles, voeding, hygiëne e.a.). Dit betekent dat jij als moeder zoveel mogelijk uit kan rusten en kan genieten van je kindje en leert hoe hem/haar te verzorgen. Ook is het leren geven van borstvoeding een heel belangrijk onderdeel van mijn zorg. Dit uiterst intieme proces vraagt om vertrouwen, toewijding en veel samen oefenen.

Daarnaast ken ik het belang van hechting, de geborgenheid : de bagage voor het leven ! Gezond hechten gaat over een relatie aangaan met jezelf, je eigen lichaam en de omgeving. Dit gaat niet vanzelf, daar zijn voorwaarden aan verbonden. Veel huid-op-huid contact vind ik belangrijk. En ook vooral in dingen niet doen : niet direct wassen, niet teveel prikkels en niet teveel kraambezoek. Ook het wikkelen ( iets anders dan bakeren) is in het zorgprogramma opgenomen. Dit geeft een grensbeleving : tot hier ben ik en daar begint de wereld. Op die manier leert het kindje zich te hechten aan zichzelf en de wereld.

Wanneer de tijd het toelaat, ondersteun ik in zeer beperkte mate het huishouden met lichte werkzaamheden. Uiteraard hoort de zorg voor eventuele oudere kinderen hier ook bij. Om de samenwerking met je verloskundige en eventuele andere disciplines goed te laten verlopen, houd ik dagelijks het zorgdossier bij. Ik werk niet vanuit routine maar ik observeer, voel in en anticipeer op wat nodig is.

Kennismaken
Mocht je na het lezen van deze informatie  belangstelling hebben voor deze wijze van zorgverlenen, mag je je via het contactformulier aanmelden voor een gesprek. De persoonlijke behoeften van het kraamgezin staan centraal, daarom is een eerste persoonlijke kennismaking van wezenlijk belang. We kunnen bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn en of we beiden een intensief samenzijn kunnen waarderen.  Indien we tot overeenstemming komen, maken we afspraken en leg ik je zorgperiode van 49 uur vast. Dit kennismakingsgesprek is gratis.

Intake
Ongeveer in week 34 van je zwangerschap volgt er een intake gesprek. Daarin maken we concrete afspraken over een aantal praktische zaken, zoals wanneer je contact opneemt voor je bevalling, wat je in huis mag halen (uitzetlijstje) enz. De kosten voor het intakegesprek worden vergoed door je zorgverzekeraar.

De link naar de uitzetlijst :  https://www.natuurlijkekraamzorg.eu/wp-content/uploads/2019/07/Folder-Natuurlijke-Babyuitzet-Printversie.pdf

Zorgverzekeraars vergoeden standaard 49 uur*. Voor calamiteiten is uitbreiding van zorguren mogelijk die ook door je verzekering vergoed worden. Ik wil je adviseren goed je polisvoorwaarden na te kijken zodat je weet of je wettelijke eigen bijdrage vergoed wordt.

* (Vastgesteld door het Landelijk Indicatie Protocol)

Relaxed moederschap

Na het vertrek van de kraamverzorgster komt er vaak veel op je af. Je bent  nog vermoeid en soms ook gespannen. Misschien voel je je nog onzeker omdat je kindje veel huilt en je niet goed weet wat je het beste kunt doen. De dynamiek tussen jou en je partner verandert als je moeder wordt.

Veel gehoorde vragen zijn :

  • Hoe voorkom ik dat de slapeloze nachten tussen mij en mijn partner komen ?
  • Kan ik wel een nachtje alleen weg zonder schuldgevoel ?
  • Mag ik als moeder tijd voor mijzelf pakken ?
  • Kan ik  zonder continue waarschuwen wel die ouder zijn die ik wil zijn voor mijn kinderen ?
  • Het huis is net zo’n chaos als mijn hoofd en mijn kinderen vragen ook aandacht. Hoe regel ik dat ?

Is het bovenstaande herkenbaar voor je en loop je hier tegenaan ?

Mijn expertise reikt verder dan kraamzorg alleen. Jarenlang heb ik een eigen praktijk gehad waarbij ik ondersteuning bood aan gezinnen en kinderen.  Waar nodig  kan ik je mijn begeleiding aanbieden, zodat je meer ontspannen en zelfverzekerd het ouderschap kunt omarmen. Ik bied daarvoor een keuze uit een aantal pakketten. Mocht je daar belangstelling voor hebben, hoor ik dat graag.

kraamzorg_vrouwenmantel