Wat mag je verwachten?
De zorg voor moeder en kind heeft mijn prioriteit (maar ook medische controles, voeding, e.a.). Dit betekent dat jij als moeder zoveel mogelijk uit kan rusten en kan genieten van je kindje en leert hoe hem/haar te verzorgen. Ook is het leren geven van borstvoeding een heel belangrijk onderdeel van mijn zorg. Dit uiterst intieme proces vraagt om vertrouwen, toewijding en veel samen oefenen.
Daarnaast ken ik het belang van hechting, de geborgenheid : de bagage voor het leven ! Gezond hechten gaat over een relatie aangaan met jezelf, je eigen lichaam en de omgeving. Dit gaat niet vanzelf, daar zijn voorwaarden aan verbonden. Veel huid-op-huid contact vind ik belangrijk. En ook vooral in dingen niet doen : niet direct wassen, niet teveel prikkels en niet teveel kraambezoek. Ook het wikkelen ( iets anders dan bakeren) is in het zorgprogramma opgenomen. Dit geeft een grensbeleving : tot hier ben ik en daar begint de wereld. Op die manier leert het kindje zich te hechten aan zichzelf en de wereld.
Ik bied een luisterend oor. Of het nu gaat over je angsten, stress, werkdruk of andere zaken die je bezig houden, ik neem de tijd om de behoeften en wensen van je te bespreken. De huishoudelijke taken hebben mijn allerlaagste prioriteit. Het leidt teveel af van waar het in de geboortezorg echt om draait.
Om de samenwerking met je verloskundige en eventuele andere disciplines goed te laten verlopen, houd ik dagelijks het zorgdossier bij. Ik werk niet vanuit routine maar ik observeer, voel in en anticipeer op wat nodig is.
Kennismaken
Mocht je na het lezen van deze informatie belangstelling hebben voor deze wijze van zorgverlenen, mag je je via het contactformulier aanmelden voor een gesprek. De persoonlijke behoeften van het kraamgezin staan centraal, daarom is een eerste persoonlijke kennismaking van wezenlijk belang. We kunnen bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn en of we beiden een intensief samenzijn kunnen waarderen. Indien we tot overeenstemming komen, maken we afspraken en leg ik je zorgperiode van 49 uur vast. Dit kennismakingsgesprek is gratis. Wanneer je na 8 dagen kraamzorg het fijn zou vinden om nog extra dagen zorg te ontvangen, kan dat natuurlijk. Ik vind het fijn als je dat op tijd aangeeft, zodat ik daar in mijn agenda rekening mee kan houden.
Intake
Ongeveer in week 34 van je zwangerschap volgt er een intake gesprek. Daarin maken we concrete afspraken over een aantal praktische zaken, zoals wanneer je contact opneemt voor je bevalling, wat je in huis mag halen (uitzetlijstje) enz. De kosten voor het intakegesprek worden vergoed door je zorgverzekeraar.
De link naar de uitzetlijst : https://www.natuurlijkekraamzorg.eu/wp-content/uploads/2019/07/Folder-Natuurlijke-Babyuitzet-Printversie.pdf
Zorgverzekeraars vergoeden standaard 49 uur*. Voor calamiteiten is uitbreiding van zorguren mogelijk die ook door je verzekering vergoed worden. Ik wil je adviseren goed je polisvoorwaarden na te kijken zodat je weet of je wettelijke eigen bijdrage vergoed wordt.
* (Vastgesteld door het Landelijk Indicatie Protocol)